Çfarë është Taekwondo

Taekwondo eshte nje sport luftarak (art marcial ne origjine) qe nenkupton sisteme të koduara dhe tradita të praktikave luftarake, të cilat janë praktikuar dhe trasmetuar ndër breza duke u pasuruar me kalimin e kohës. Termin art marcial rrjedh nga latinishtja dhe do të thotë “artet e Marsit”, ku Marsi është perëndia romake e luftës.

Taekwondo e ka origjinën në Koreja e Jugut dhe praktikohej për një sërë arsyesh: vetë-mbrojtje, kompeticion, shëndet fizik, rekreacion, si dhe zhvillimin mendor e shpirtëror. Në ditet e sotme ky sport luftarak e ka ruajtur autenticitetin e tij por dhe ka ndryshuar duke u modernizuar e pershtatur me kërkesat e kohës. Emrin taekwondo e gjejmë të shkruar ne menyra te ndryshme si Taekwon-do, Taekwondo apo Tae Kwon Do nga organizata të ndryshme. E perkthyer në shqip Taekwondo  ??? do të thotë “arti i shkelmimit dhe grushtimit”.

Sot dy degët (stilet) kryesore të zhvillimit taekwondo, edhe pse ato nuk janë reciprokisht ekskluzive (pasi ka dhe stile te tjera) jane Taekwondo tradicionale qe buron  nga Federata Internacionale Taekwondo (ITF) e themeluar ne vitin1966 nga Gjenerali Choi Hong Hi dhe Taekwondoja moderne qe buron nga  Kukkiwon  (???, Zyra Qendrore e Taekwondo Botërore)  themeluar nga qeveria e Koresë së Jugut dhe qe udhehiqet nga  Federata Boterore Taekwondo (WTF) e themeluar ne 1973 nga Dr. Kim Un Yong.

Ne stilin qe praktikohet nga Federata Botërore Taekwondo (WTF) perdoren me shume gjymtyret e poshtem, pasi besohet se një artist luftarak, ka potencial më të madh për të ekzekutuar goditje me te fuqishme, nga goditjet qe mund te ekzekutohen me gjymtyret e siperm. Taekwondo është nje sport luftarak shume popullor qe praktikohet nga njerëz të gjinive dhe moshave të ndryshme. Taekwondo, zhvillon shpejtësinë, forcën, ekuilibrin, fleksibilitetin e hallkave te trupit, dhe qëndrueshmërine. Një shembull i bashkimit të disiplinës mendore dhe fizike është Thyerja nje element teknik qe kërkon zotërim fizik të teknikës dhe përqendrimit.

Një student taekwondo zakonisht vesh një uniformë (dobok ??), (ngjyra apo të tjera), por nganjëherë shpesh bardhë e zezë, me një rrip (DTI ?) lidhur rreth belit. Ka të paktën tri stilet kryesore të bërë-Bok, me dallimet më të dukshme, duke qenë në stilin e xhaketës: (1) ndër-mbi xhaketë front që i ngjan veshje tradicionale aziatike, (2) V-qafe xhaketë (pa kryq -gjatë) i veshur zakonisht nga praktikuesit WTF, dhe (3) vertikale-mbylljes xhaketë përparme (no kryq-gjatë) i veshur zakonisht nga praktikuesit ITF. Ngjyra e rrip dhe çdo dizenjoje dalluese tregojnë gradën e studentit. Në përgjithësi, të errët ngjyra, më i lartë radhë. Shkolla apo vendi ku mësimi jepet quhet bëjë-jang (??). Mjeshtri i-Jang bëni është quajtur një gwan-jang-NIM (???); Master (instruktor i lartë ose kreu i bërë-Jang) quhet sa-Beom-NIM (???); Instruktor quhet Gyo-san-NIM ( ?? ?); Instruktor Asistent quhet etno-Gyo-NIM (???)

Taekwondo, së bashku me shumë të tjera artet marciale, është kryer tradicionalisht në këmbët e zhveshur, edhe pse nuk janë këpucët Specialzimit që nganjëherë mund të vishen.

Edhe pse çdo klub taekwondo ose shkolla do të jenë të ndryshme, një student zakonisht merr pjesë në shumicën ose të gjitha të mëposhtme:

Disa shkolla mësojnë “valë sine” teknikë gjatë kryerjes modele. Kjo përfshin ngritjen e një qendër e gravitetit ndërmjet teknikave, atëherë ulur atë si teknikë është kryer, prodhuar lëvizjen up-dhe-poshtë nga e cila termi “sine valë” rrjedh. Shkollat e tjera mësojnë se qendra e gravitetit e dikujt duhet të mbetet në përgjithësi konstante gjatë kryerjes së një model Hiq rastet ku përshkrimi modelin e thuhet ndryshe.